当前位置: 首页>>学术交流>>正文

数学科学学院学术报告--第【201732】号
2017-07-12 08:36   审核人:

应我校数学科学学院邀请,中国科学院系统科学研究所刘晓东副研究员于2017年7月12-14日来我校进行短期访问讲学。欢迎数学科学学院及全校相关教师、博士生、硕士生参加!

报告题目Recovery of hidden objects

人:刘晓东,副研究员

报告人单位:中国科学院系统科学研究所

间:2017年7月13日 (周四) 9:50-10:35

点:8号楼七楼会议室

刘晓东简介中国科学院数学与系统科学研究院副研究员,反散射领域国内青年专家,主持包括国家自然科学基金面上项目等多个基金项目,在SIAM J. Appl. Math., Inverse Problem等国际著名SCI期刊上发表了学术论文20多篇。

报告摘要:According to an old saying, nothing sees better than the eys. In this talk, we will show that waves are the new eyes, they help see into places where we would not otherwise be able to see. We consider the acoustic scattering of hidden objects in an inhomogeneous background medium. The main results are as follows:

(1). We prove that the far field patterns corresponding to all plane waves with different incident directions can be used to uniquely determine the hidden objects and the surrounding layered medium, even no a priori information on the hidden objects. A modified factorizaiton method or linear sampling method can be used to reconstruct the hidden objects.

(2). Disregarding the surrounding medium, we prove that the hidden objects (sound-soft or sound-hard) can be uniquely determined by the multifrequency data. Only a fixed incident direction has been used. Based on the theoretical analysis, we propose a fast and robust sampling method to numerically determine the hidden objects.

欢迎各位老师同学届时参加!