数学科学学院学术报告--第【201622】号
2016-06-13 10:47 数学科学学院  审核人:

应我校数学科学学院邀请,加拿大西安大略大学的郁培教授于2016613-14日来我校进行短期访问讲学。欢迎数学科学学院及全校相关教师、博士生、硕士生参加!

报告题目:Complex Dynamics in Biological Systems due to MultipleLimit Cycle Bifurcation

人:郁培教授Prof. Pei Yu

报告人单位:加拿大西安大略大学应用数学系

间:2016613日(周一)下午1530

点:8号楼七楼会议室

郁培教授简介加拿大西安大略大学应用数学系教授、博导;常微分方程与动力系统领域国际著名专家,在微分方程定性、分支理论等做出了杰出的工作。已在SIAM Review JDE等杂志发表系列论文170余篇以及Springer等出版社出版了多部专著,其中《Normal forms, Melnikov functions and bifurcation of limit cycles》(与韩茂安教授合作)被列为Applied Mathematical Sciences181册,2012年在Springer出版。 郁培教授现任《Journal of Applied Analysis and Computation》、 《International Journal of Bifurcation and Chaos》 与 《Communications in Nonlinear Science and Numerical Simulation》等杂志编委。

报告摘要:In this talk, we first present a brief introduction of the well-known Hilbert's 16th problem and bifurcation theory of limit cycles, and then discuss an application of the theory to biological systems. We will use 2-dimensional predator-prey systems to show that one, two, or even four limit cycles can bifurcate from a Hopf critical point. This may provide a scenario to explain certain complex dynamical behaviors of biological systems, which could be generated by bifurcation of multiple limit cycles. These complex behaviors include bistable or even tristable phenomenon which can cause co-existence of equilibrium states and oscillating motions, an interesting and realistic pattern in certain biological systems.

欢迎各位老师同学届时参加!